A A A

OVER-ONS.png

Over ons

Haak ook aan!

13-01-2015

De Grootste Gehaakte Deken van de Wereld

“Al het kleine is van waarde”

 

LEEUWARDEN – Het maken van de Grootste Gehaakte Deken van de Wereld, te presenteren in 2018, als Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa is. Het staat voor veel meer dan een recordpoging: al die draadjes wol staan symbool voor verbindingen. “Het haken staat niet op de voorgrond, het gaat om het verbinden”, zegt initiatiefneemster Monique van der Hoek.  

 

Samen met Esmeralda de Vries is Monique de aanjager van de Grootste Gehaakte Deken van de Wereld. Met hun aanstekelijke enthousiasme hopen zij zo veel mogelijk burgers met het haakvirus te besmetten. Ook andere medewerkers en vrijwilligers van Palet doen mee. De deken is een burgerinitiatief, door Palet omarmd omdat het alle kernwaarden uit de missie en visie zichtbaar maakt.

 

Neem de kernwaarde waardevol: iedereen kan een bijdrage leveren aan de deken door een granny square te haken, een vierkantje van tien bij tien centimeter. “Al die vierkantjes haken we aan elkaar tot warme dekens”, zegt Esmeralda, “en daarvan maken we de grootste deken ter wereld.” Monique: “Daarmee symboliseren we: het maakt niet uit wat je doet, al het kleine is van waarde en groeit uit tot iets groots.”

Door het verbinden van vierkantjes ontstaan veelkleurige dekens. “Er zit geen structuur in, maar juist dat maakt de dekens zo mooi’, vindt Monique. “Het staat symbool voor de diversiteit in de samenleving.” In het Guinness Book of Records staat het record nu op 8.000 dekens. “Wij willen er 10.000 halen”, zegt Esmeralda. “Dat zijn vijf voetbalvelden vol, meer dan 8 miljoen granny squares. Iedereen kan aanhaken, alleen of in een groepje.”

 

Haakclubjes

In de zorgcentra van Palet ontstaan al haakclubjes. In Eeltsje’s Hiem in Westeinde komen dames van tachtig jaar en ouder elke maandagmiddag bijeen om te haken. En ook Bilgaard heeft een haakgroepje. Monique: “Bij de eerste bijeenkomst daar ontmoette ik een Braziliaanse vrouw die hier nog weinig mensen kent. Dankzij het haken heeft ze nu een paar vriendinnen gemaakt.” Esmeralda: “Zij leert Nederlands van ons en wij proberen haar netwerk voor haar te versterken.”

Monique brengt ook regelmatig wol langs bij oudere mensen. “Ik vraag dan gelijk of ik een boodschapje voor hen kan doen. Het haken staat niet op de voorgrond, het gaat om het verbinden: het contact met mensen, zodat zij zo lang mogelijk kunnen leven op de plek waar ze willen.”

 

Studenten en pubers

Ook scholen worden aan het haakproject verbonden, net als studenten van de Stenden-opleiding Zorg & Welzijn. “Zij gaan bijeenkomsten organiseren voor mensen in de wijk om samen te haken”, legt Esmeralda uit. “Tijdens die bijeenkomsten brengen ze ook in kaart welke zorgvragen er leven bij die mensen. Wat speelt er in hun wijk? Daar kunnen wij weer van leren.”

“We gaan ook samenwerken met middelbare school Piter Jelles”, vertelt Monique. “Pubers krijg je niet aan het haken, maar ze kunnen wel koffie zetten of helpen bij de logistiek op de dag dat de deken geplaatst wordt. Daarmee willen we ook jongeren bijbrengen dat het belangrijk is om iets voor een ander te doen.”

 

Haak aan, haak mee!

De dames willen hetzelfde effect bereiken als bij de Ice Bucket Challenge. “Dat mensen elkaar met video’s gaan uitdagen om ook een granny square te maken”, zegt Monique. “Het zou fantastisch zijn als Willem-Alexander en Máxima de aftrap willen geven en iemand anders uitdagen om mee te doen.”

Na de recordpoging worden de dekens geschonken aan een goed doel. Maar voor het zover is moet er nog veel gehaakt worden. “We willen iedereen oproepen: haak aan, haak mee”, zegt Esmeralda. “Heb je een idee dat hierbij aansluit, bijvoorbeeld een initiatief voor je eigen buurt, nodig ons uit. En laat ook weten hoe wij je kunnen helpen bij het opstarten.”

 

Haak ook aan!

Het begin is er al. Haken is verbinden. Daarom steunt Palet dit project. Palet is er namelijk van overtuigd dat de verbinding van vele krachten, ideeën en initiatieven, de sleutel is om tot een beter geheel te komen. Het haken van een deken waaraan iedereen kan bijdragen en samen verbindingen worden gelegd is een prachtig voorbeeld. Het verbindt mensen.

 

Niet alleen professionals, maar ook vrijwilligers en mantelzorgers zijn een drijvende factor in het leggen van deze verbindingen. Samen een stevig vangnet leggen onder kwetsbaarheid van mensen in dorpen en wijken. Samen mensen in hun kracht brengen en houden. Samen, zodat zorg en ondersteuning een bijdrage is van ons allemaal. Dit is de missie van Palet. Helpt u ook mee?

 

Wil je meedoen of wil je meer informatie, volg dan onze Facebookpagina www.facebook.com/samenhaken of www.facebook.com/ggdw2018

of neem direct contact op met Monique van der Hoek: mvdhoek71@gmail.com of 06-10092239. Ook kun je onze website raadplegen: www.paletgroep.nl/samenhaken

 

Facebookpagina Samen Haken

 

 

 

(0900) 321 321 3 (€ 0,01 p.m.)
info@paletgroep.nl

Bel mij terug

Heeft u een vraag en wilt u door ons teruggebeld worden?

Deel deze pagina op: