A A A

OVER-ONS.png

Over ons

Enthousiasme bij start Proeftuin Sociale Benadering Dementie in Leeuwarden

16-03-2017

Liz Cramer burgemeester Ferd Crone en Lineke K.jpg

Liz Cramer en Lineke Kleefstra overhandigen burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden het boekje Zaaien en Oogsten, Proeftuin Sociale Benadering Dementie.

 

In Leeuwarden was woensdag 15 maart de feestelijke start van 12 vormen van ondersteuning bij dementie (interventies) vanuit de Proeftuin Sociale Benadering Dementie. Aanwezige (huis)artsen, verpleegkundigen, mensen met dementie en mantelzorgers, deskundigen, studenten en zorgprofessionals van de KwadrantGroep gaven aan erg enthousiast te zijn en aan de slag te willen!

 

Na een aantal jaren van ontwikkeling en onderzoek is nu de tijd aangebroken voor de praktijk, zei Roelof Jonkers, voorzitter van de Raad van Bestuur van de KwadrantGroep. “We gaan een samenhangend totaalpakket met 12 interventies inzetten in Leeuwarden. Dit doen we vanuit de Proeftuin Sociale Benadering Dementie, we onderzoeken de effecten van wat we doen en gaan dat verfijnen, eerst in Leeuwarden, later ook in Drachten en in andere gemeenten.”

Liz Cramer van de Proeftuin, sloot zich hier bij aan. “We willen het leven van mensen met dementie en hun mantelzorgers leefbaarder maken. Er was nog geen totaalpakket aan ondersteuningsvormen, in Leeuwarden hebben we dat nu wel.”

 

Regiomanagers Lineke Kleefstra en Dineke Katerberg van Palet in Leeuwarden zijn enthousiast. “Palet biedt de hele keten aan ondersteuning, samen met huisartsen, sociale wijkteams en collega zorgaanbieders. De sociale benadering helpt daarbij om niet alleen naar het medische model te kijken. Om wensen en verlangens van mensen naar boven te krijgen. Onze medewerkers zijn hierbij van onschatbare waarde en doen nu ook al heel veel op dit gebied, zij staan naast de cliënt en de mantelzorger. We hebben er alle vertrouwen in dat we gezamenlijk mooie dingen gaan bereiken.”

 

Tafelsessies
De meer dan 100 aanwezigen hebben volop meegedaan aan verschillende tafelsessies over de 12 vormen van ondersteuning bij dementie. Er zijn veel ideeën en ervaringen verzameld en er is gediscussieerd.

Van de 12 vormen van ondersteuning is een aantal al van start. Het Odensehuis Gerard Smit bijvoorbeeld is al een aantal maanden open en de Jong-Oud-koren worden al enthousiast ontvangen.  Het is de bedoeling dat alle 12 interventies in 2017 een start maken.

 

De 12 interventies – vormen van ondersteuning die we vanuit de proeftuin bieden bij dementie:

1. Alternatieve diagnosegesprekken 

2. Dementie-inventarisatiegesprekken

3. SBD-Handwijzer/waaier

4. De Gids

5. Kammeraat

6. Odensehuis Gerard Smit

7. Mantelzorgondersteuning

8. Zorgdieren

9. SBD-denken en -handelen

10. VerpleegThuis+

11. Palliatieve zorg + nazorg

12. Jong-Oud-koren/Care&Culture

 

Wil je meer lezen? Er is een praktisch boekje gemaakt met meer informatie over de praktijkagenda van de Proeftuin Sociale Benadering Dementie. Klik hier>>

(0900) 321 321 3 (€ 0,01 p.m.)
info@paletgroep.nl

Bel mij terug

Heeft u een vraag en wilt u door ons teruggebeld worden?

Deel deze pagina op: