A A A

OVER-ONS.png

Over ons

Haak ook aan!

13-01-2015

haakproject website.jpgDe Grootste Gehaakte Deken van de Wereld

Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018

 

Het maken van de Grootste Gehaakte Deken van de Wereld, te presenteren in 2018, als Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa is. Het staat voor veel meer dan een recordpoging: al die draadjes wol staan symbool voor verbindingen. “Het haken staat niet op de voorgrond, het gaat om het verbinden”, zegt initiatiefneemster Monique van der Hoek, collega bij Palet.

 
Samen met Esmeralda de Vries is Monique de aanjager van de Grootste Gehaakte Deken van de Wereld. Met hun aanstekelijke enthousiasme hopen zij zo veel mogelijk burgers met het haakvirus te besmetten. Ook andere medewerkers en vrijwilligers van Palet doen mee. De deken is een burgerinitiatief, door Palet omarmd omdat het alle kernwaarden uit de missie en visie zichtbaar maakt.

 
Neem de kernwaarde waardevol: iedereen kan een bijdrage leveren aan de deken door een granny square te haken, een vierkantje van tien bij tien centimeter. “Al die vierkantjes haken we aan elkaar tot warme dekens”, zegt Esmeralda, “en daarvan maken we de grootste deken ter wereld.” Monique: “Daarmee symboliseren we: het maakt niet uit wat je doet, al het kleine is van waarde en groeit uit tot iets groots.”

 
Door het verbinden van vierkantjes ontstaan veelkleurige dekens. “Er zit geen structuur in, maar juist dat maakt de dekens zo mooi’, vindt Monique. “Het staat symbool voor de diversiteit in de samenleving.” In het Guinness Book of Records staat het record nu op 8.000 dekens. “Wij willen er 10.000 halen”, zegt Esmeralda. “Dat zijn vijf voetbalvelden vol, meer dan 8 miljoen granny squares. Iedereen kan aanhaken, alleen of in een groepje.”

 
Stand van zaken

Er zijn (juni 2017) al rond de 3000 gehaakte dekens ingeleverd! En elke maand volgen er honderden nieuwe. De dekens worden op verschillende plekken verzameld en worden centraal opgeslagen met hulp van studenten van de opleiding Logistiek en Transport van het Friesland College in Heerenveen.  In veel zorgcentra van Palet zijn haakclubjes ontstaan, maar ook op veel andere plekken. En niet alleen in Leeuwarden en Friesland wordt gehaakt! In heel veel landen zijn mooie initiatieven onstaan die zorgen voor verbinding én gehaakte dekens. 

 
Studenten en pubers

Ook scholen worden aan het haakproject verbonden, net als studenten van de Stenden-opleiding Zorg & Welzijn. “Zij gaan bijeenkomsten organiseren voor mensen in de wijk om samen te haken”, legt Esmeralda uit. “Tijdens die bijeenkomsten brengen ze ook in kaart welke zorgvragen er leven bij die mensen. Wat speelt er in hun wijk? Daar kunnen wij weer van leren.”

 
Haak aan, haak mee!

Haken is verbinden. Daarom steunt Palet dit project. Palet is er namelijk van overtuigd dat de verbinding van vele krachten, ideeën en initiatieven, de sleutel is om tot een beter geheel te komen. Het haken van een deken waaraan iedereen kan bijdragen en samen verbindingen worden gelegd is een prachtig voorbeeld. Het verbindt mensen.

 
Niet alleen professionals, maar ook vrijwilligers en mantelzorgers zijn een drijvende factor in het leggen van deze verbindingen. Samen een stevig vangnet leggen onder kwetsbaarheid van mensen in dorpen en wijken. Samen mensen in hun kracht brengen en houden. Samen, zodat zorg en ondersteuning een bijdrage is van ons allemaal. Dit is de missie van Palet. Helpt u ook mee?

 

Wil je meedoen of wil je meer informatie, volg dan onze Facebookpagina www.facebook.com/samenhaken of www.facebook.com/ggdw2018

 

Je kunt ook contact opnemen met Monique van der Hoek: mvdhoek71@gmail.com of 06-10092239.

 

 

Facebookpagina Samen Haken

 

 

 

(0900) 321 321 3 (€ 0,01 p.m.)
info@paletgroep.nl

Bel mij terug

Heeft u een vraag en wilt u door ons teruggebeld worden?

Deel deze pagina op: