IenhoarnState - oplevering 2021

  • Nieuw woonzorgconcept
  • Moderne locatie met 30 appartementen
  • Oplevering voorjaar 2021

KwadrantGroep bouwt het voormalige gemeentehuis aan de Dyksterbourren 16 in Menaam om tot een moderne woonlocatie met dertig appartementen voor mensen met dementie. De verwachting is dat de verbouwing in het voorjaar 2021 wordt opgeleverd en dat daarna de eerste bewoners hun intrek kunnen nemen. Op deze pagina leest u meer over het woonzorgconcept en het bouwproces.

Een nieuw woonzorgconcept waarin persoonsgerichte zorg centraal staat

In het voorjaar 2021 komen de bewoners op een prachtige plek in Menaam te wonen. Uitgangspunt van ons woonzorgconcept is persoonsgerichte zorg. Dit komt in alles terug: de indeling van de algemene ruimtes, de zorgstudio’s, de kleuren, inrichting en de fysieke omgeving. Door het toepassen van domotica en het anders organiseren van de zorg worden bewoners gestimuleerd zich vrij te bewegen, in een veilige omgeving. Ze kunnen door het hele gebouw lopen, buiten in de tuin en bijvoorbeeld eten en drinken op een eigen gekozen plek. Deze bewegingsruimte geeft bewoners meer regie over hoe ze zelf hun dag willen indelen.

Bekijk onderstaand filmpje om een indruk te krijgen van de sfeer en inrichting van het gebouw. 

Menaam

Verwachte oplevering in voorjaar 2021

De bouwwerkzaamheden zijn 15 juni 2020 gestart. Allereerst wordt de bestaande inrichting gesloopt. Daarna wordt aan achterzijde een groot balkon aangebracht en komt er een compleet nieuwe inrichting van het gebouw waarbij de kantoorvleugels worden verbouwd tot appartementen. De verwachting is dat de verbouwing in het voorjaar 2021 wordt opgeleverd.  

Rondleiding op de bouwplaats in Menaam oktober 2020

Nieuwsgierig naar de stand van zaken van de verbouw? Klik op het filmpje hieronder en je wordt meegenomen met de rondleiding in en om het gebouw. 

Rondleiding Dementievriendelijk wonen Menaam

Nieuwe naam voor voormalig gemeentehuis in Menaam: IenhoarnState

Bekijk het filmpje over de onthulling van de naam en een update over de status verbouw:

Onthulling naam en update status verbouw

Waarom IenhoarnState?
Ienhoarn is de Fryske naam voor eenhoorn. Een eenhoorn betekent: fabeldier, een soort paard met een rechte hoorn midden op het hoofd. De naam IenhoarnState is een eerbetoon aan de voormalige gemeente Menameradiel. Op en rond het gemeentehuis is de Ienhoarn meerdere keren zichtbaar. Een eenhoorn heeft als karaktereigenschappen: dapperheid en strijdlust, vrijheid, geluk en kracht. Deze naam en karaktereigenschappen passen bij onze visie op persoonsgerichte zorg voor mensen met dementie. Daarnaast staat de eenhoorn voor vernieuwing en transformatie. Precies datgene wat we willen bereiken met dit nieuwe concept.

Dapperheid en strijdlust
Dementie is een aangrijpende ziekte. De ziekte kent verschillende fases waarbij iemand met dementie steeds meer de regie over zijn eigen leven verliest. In dit proces herkennen we de dapperheid en strijdlust bij bewoners, bij hun naasten en ook bij onze medewerkers.

We gaan in IenhoarnState werken vanuit een persoonsgerichte visie. We kijken verder dan de ziekte of beperkingen van onze bewoners. Dit betekent dat wij onze zorg afstemmen op de persoonlijke behoefte, wensen en voorkeuren. Daarbij is aandacht voor het welzijn, welbevinden en de zingeving ontzettend belangrijk. Onze medewerkers observeren elke bewoner afzonderlijk en laten elke dag voor de bewoners van waarde zijn. Leven toevoegen aan dagen in plaats van dagen toevoegen aan het leven.

Vrijheid, geluk en kracht
In IenhoarnState baseren we de zorg op de gewoonten en het ritme van de bewoners en we gaan uit van wat er nog wél kan. We leven hier samen en zijn bij elkaar betrokken. Bewoners en zorgmedewerkers, maar ook naasten, familie en het dorp Menaam zijn onderdeel van onze leefgemeenschap.

IenhoarnState hebben we zo ingericht dat er voor iedere bewoner een goede plek is, ongeacht wat hij of zij op welk moment van de dag wil doen of nodig heeft. Hiermee versterken we het gevoel van eigen regie. Bewoners kiezen zelf voor weinig of meer prikkels, gezelschap in de leefruimtes, meedoen aan activiteiten of de rust van het eigen appartement. In het gebouw is ruimte om vrij te bewegen, er is herkenbaar meubilair en veel licht. Horen (muziek), zien (kleuren), voelen (in de tuin) en ruiken (maaltijden) zijn onderdelen van het dagelijks leven.

 

Wij maken gebruik van cookies op deze website. Lees ons privacybeleid.